România se confruntă cu un scandal cultural de proporții: Coiful de la Coțofenești (500 î.Hr.), o piesă emblematică a identității traco-geților, a dispărut după ce a fost expusă într-un muzeu dintr-un orășel olandez. Comparat cu pierderea sarcofagelor lui Tutankamon pentru Egipt sau a coroanei lui Carol cel Mare pentru Franța, coiful reprezintă un gol imens în patrimoniul național.
De ce a ajuns această capodoperă într-o instituție obscură, fără protecție adecvată? Autoritățile române au transportat-o în condiții discutabile, spre deosebire de expoziția de la Luvru din 2019, unde piese similare au beneficiat de escortă militară. Modificări recente ale Legii Patrimoniului (prin OG semnate de Marcel Ciolacu) au permis mutarea unor tezaure doar cu aprobarea ministrului Culturii. În cazul Olandei, nici măcar o hotărâre de guvern nu a existat.
Criticii acuză guvernele succesive (PNL, PSD) și miniștrii Culturii – de la Raluca Turcan la Natalia Intotero – de neglijență și lipsă de competență. „Cum să recuperezi o comoară dispărută când Ministerul Culturii e condus de amatori?” se întreabă observatorii.
Semnalați probleme din trafic! Trimiteți mesaj pe WhatsApp la 0737.070.333 sau sunați în direct la 0739 641 111 / 0739 651 111 pentru a raporta incidente.