in

China aprobă construcția a 10 noi reactoare nucleare și accelerează tranziția energetică inteligentă

China a aprobat construcția a 10 noi reactoare nucleare în regiunile de coastă, consolidându-și poziția în topul mondial al energiei nucleare și susținând obiectivele climatice ambițioase asumate la nivel național: atingerea vârfului emisiilor de carbon până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2060.

Dintre cele 10 unități, opt vor utiliza tehnologia Hualong One, un reactor de a treia generație dezvoltat intern, iar două vor funcționa cu tehnologia CAP1000, o variantă chinezească derivată din sistemul american AP1000 al companiei Westinghouse.

În prezent, China operează 58 de reactoare nucleare și are în construcție alte 44. Cu o capacitate combinată potențială de circa 113 gigawați, țara este pe cale să devină, până în 2030, cel mai mare operator de energie nucleară din lume. Potrivit lui Liu Jing, director adjunct al Autorității pentru Energie Atomică din China, aceasta va fi singura țară cu peste 100 de unități comerciale operaționale în perioada celui de-al 15-lea Plan Cincinal (2026–2030).

Producția de energie nucleară în 2024 a atins 450 de miliarde de kilowați-oră, contribuind la economisirea a 140 de milioane de tone de cărbune standard și la reducerea emisiilor cu 370 de milioane de tone de dioxid de carbon. De asemenea, aproape jumătate din această energie (46%) a fost tranzacționată pe piața liberă, față de 30% în 2020.

Pe lângă extinderea capacității nucleare, China investește masiv în tehnologii avansate și digitalizare. Recent, a fost prezentat primul sistem de operare inteligent pentru centrale nucleare, dezvoltat de China General Nuclear Power Group (CGN). Bazat pe inteligență artificială, sistemul monitorizează în timp real peste două milioane de parametri operaționali pe secundă, oferind un „creier digital” pentru optimizarea siguranței și eficienței centralelor.

China este și lider în dezvoltarea tehnologiilor nucleare de generație viitoare, lansând în 2023 primul reactor comercial de generația a patra, cu temperatură înaltă și răcit cu gaz, și construind primul reactor modular de mici dimensiuni amplasat pe uscat, programat să fie finalizat în 2026.

Autoritățile susțin că integrarea „energiei nucleare inteligente” va reduce semnificativ costurile de întreținere și va crește siguranța operațională, consolidând rolul energiei atomice ca pilon central în strategia energetică durabilă a țării.