Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat că, în primele trei luni ale anului 2025, un număr de 55 de persoane și-au pierdut viața, iar 98 au fost rănite grav în accidente rutiere produse din cauza vitezei excesive. Potrivit datelor oficiale, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, s-au înregistrat 129 de accidente grave cauzate de viteză, reprezentând 19,3% din totalul accidentelor grave produse la nivel național.
Pentru combaterea acestui fenomen, Poliția Română desfășoară, începând de luni și până duminică, acțiunea SPEED, parte a Programului Operațiunilor Europene 2025, inițiat de ROADPOL (Organizația Polițiilor Rutiere din Europa). Acțiunea are ca scop verificarea respectării regimului legal de viteză și prevenirea accidentelor produse pe fondul vitezei neadaptate.
Punctul central al săptămânii îl va reprezenta Speed Marathon, care va avea loc miercuri, 3 aprilie, în intervalul orar 00:00 – 24:00, când polițiștii rutieri vor intensifica controalele în trafic, utilizând echipamente de supraveghere și radare performante, inclusiv dispozitivele TruCAM II, montate pe trepiede și poziționate în afara părții carosabile.
Sistemul E-SIGUR, activ la nivel național
În paralel, este operațional la nivel național sistemul E-SIGUR, prin care sunt monitorizate automat zonele cu risc crescut de accidente. Radarele fixe și mobile înregistrează viteza de deplasare, iar abaterile sunt analizate și sancționate fără oprirea în trafic. Procesele-verbale sunt transmise ulterior la domiciliul șoferilor, în baza identificării acestora.
Regimul legal de viteză în România:
-
50 sau 70 km/h în localități (în funcție de aprobarea administratorului drumului);
-
90/100 km/h în afara localităților;
-
120 km/h pe drumuri expres;
-
130 km/h pe autostrăzi.
Poliția Română face apel la toți participanții la trafic să adapteze viteza la condițiile de drum și de vreme, să manifeste prudență sporită și să respecte semnalele polițiștilor rutieri, pentru a preveni tragedii.
„Respectarea limitelor de viteză nu înseamnă doar conformare la lege, ci grijă față de propria viață și a celor din jur”, subliniază reprezentanții IGPR.