Uniunea Europeană este pregătită să încheie un nou acord comercial cu Statele Unite, ce ar putea include eliminarea completă a taxelor vamale pentru produsele industriale, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles.
„Am propus drepturi vamale zero la produsele industriale. Europa este mereu pregătită să încheie un acord bun cu Statele Unite”, a afirmat von der Leyen. Totodată, aceasta a subliniat că, în fața ofensivei comerciale a fostului președinte Donald Trump, Uniunea este gata să ia măsuri de protecție: „Suntem pregătiţi totodată să răspundem prin contramăsuri şi să ne apărăm interesele”.
Comisarul european pentru Comerț, Maros Sefcovic, a detaliat, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor Comerțului din UE la Luxemburg, că propunerea privind eliminarea taxelor vamale a fost transmisă partenerilor americani încă din 19 februarie, cu mult înainte ca Washingtonul să anunțe posibile noi tarife vamale.
Scutirea de taxe vizează sectoare importante precum industria auto, industria chimică și farmaceutică, dar și restul produselor industriale, a precizat Sefcovic.
Propunerea europeană vine în contextul unei serii de măsuri protecționiste promovate de Donald Trump, care a impus în trecut majorări de până la 20% ale taxelor vamale pentru produsele din UE, marcând cea mai agresivă ofensivă comercială de la criza anilor 1930.
O idee susținută de Elon Musk
Taxele vamale zero propuse de Ursula von der Leyen se aliniază cu o propunere recentă venită din partea miliardarului Elon Musk, care a sugerat în weekend crearea unei „zone de liber-schimb” între Europa și America de Nord. Această inițiativă a fost salutată de Franța, ministrul Comerțului Extern, Laurent Saint-Martin, numind-o „o idee excelentă”.
Pe de altă parte, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a criticat contradicțiile din cadrul administrației Trump și l-a îndemnat pe Elon Musk să transmită un mesaj clar către fostul președinte: „Este ridicol. Elon Musk ar trebui să-i spună lui Donald Trump că trebuie oprite prostiile și risipa războiului comercial”.
Comisia Europeană continuă să negocieze cu partea americană în numele celor 27 de state membre ale Uniunii, dar pregătește în paralel măsuri de retorsiune, în cazul unui eșec al dialogului transatlantic.