Între Danemarca și Germania prinde contur un proiect de infrastructură de proporții: tunelul Fehmarnbelt, care va lega cele două țări pe sub Marea Baltică, reducând semnificativ timpul de călătorie și conectând mai bine Scandinavia cu restul Europei.
Cu o lungime de 18 kilometri, Fehmarnbelt va deveni cel mai lung tunel rutier și feroviar pre-fabricat din lume. Construcția sa este unică, deoarece nu este săpat în roca de sub fundul mării, ci construit din segmente uriașe pre-fabricate, scufundate și unite pe fundul mării. „Batem recorduri cu acest proiect”, a declarat Henrik Vincentsen, directorul executiv al Femern, compania daneză de stat care coordonează lucrările. „Tuneluri scufundate au mai fost realizate, dar niciodată la această scară”, a subliniat el.
Deși acordul pentru construcție a fost semnat în 2008, lucrările au fost întârziate din cauza opoziției din partea operatorilor de feriboturi și a grupurilor de protecție a mediului din Germania, care au ridicat semne de întrebare privind impactul ecologic.
După finalizare, tunelul va transforma radical mobilitatea în zonă: călătoria cu mașina va dura doar 10 minute, în loc de 45 cu feribotul, iar cu trenul doar 7 minute între Rødbyhavn (Danemarca) și Puttgarten (Germania).
Proiectul este evaluat la 7,4 miliarde de euro, dintre care 1,3 miliarde provin de la Comisia Europeană, restul fiind asigurat în principal de Danemarca.