in

România începe cu o înfrângere drumul spre Mondial: 0-1 cu Bosnia-Herțegovina

Naționala României a început cu o înfrângere campania de calificare la Cupa Mondială 2026, pierzând cu 0-1 în fața Bosniei-Herțegovina, pe Arena Națională din București, în fața a 49.413 spectatori. Golul decisiv a fost marcat în minutul 14 de Armin Gigovic, iar „tricolorii” nu au reușit să concretizeze ocaziile avute pe parcursul partidei.

Start dificil și un gol rapid primit

Meciul a început cu o echipă a Bosniei-Herțegovina mai prezentă în joc, care a profitat de lipsa de organizare a defensivei României. În minutul 14, Sead Kolasinac a centrat perfect în careu, iar Armin Gigovic a reluat precis, fără șanse pentru Niță.

România a fost ezitantă în primul sfert de oră, suferind în duelurile fizice și având dificultăți în construcția atacurilor. Oaspeții au continuat să fie periculoși, dar după 20 de minute „tricolorii” au început să echilibreze jocul. Denis Drăguș a avut prima mare ocazie a României în minutul 26, când a șutat din întoarcere, dar mingea a trecut pe lângă poartă. Cinci minute mai târziu, același Drăguș a reluat cu capul peste poartă.

Finalul primei reprize a fost mai bun pentru România, cu două oportunități importante: Man a șutat pe lângă poartă în prelungiri (45+2), iar Drăguș a ratat din nou cu capul (45+4), la o centrare precisă a lui Bancu.

Repriză secundă dominată, dar fără gol

România a ieșit mai determinată de la vestiare, iar în minutul 47, Răzvan Marin a încercat un șut puternic de la 25 de metri, dar portarul bosniac Vasilj a fost la post.

Momentul cel mai controversat al meciului s-a petrecut în minutul 53, când Tahirovic a fost atins de minge în mână în propriul careu. Arbitrul Danny Makkelie, chemat la VAR, a analizat faza și a decis să nu acorde penalty pentru România, stârnind proteste din partea „tricolorilor”.

În minutul 57, România a ratat cea mai mare ocazie a meciului. Bancu a centrat excelent, iar Drăguș, aflat la doar cinci metri de poartă, a trimis direct în portarul bosniac.

Finalul meciului a fost presărat cu ocazii, dar fără precizie la finalizare. Burcă a tras din întoarcere pe lângă poartă (77), iar Stanciu, de la 17 metri, a șutat slab, direct pe centrul porții (85). În prelungiri, tot Stanciu a mai încercat un șut de la distanță, dar fără rezultat.

Pe fondul presiunii României, Bosnia putea înscrie din nou în minutul 90+7, dar Bazdar a ratat singur cu Niță, după o gafă dublă a lui Burcă și Popescu.

Bosnia pleacă cu trei puncte, România trebuie să se redreseze

Chiar dacă România a dominat a doua repriză, bosniacii au fost mai eficienți și mai bine organizați, reușind să plece cu cele trei puncte de la București.

Incidentele de pe teren au adus momente tensionate: în minutul 34, Dzeko a suferit o accidentare la nas după un duel cu Mihai Popescu, iar în minutul 78, Saric a fost lovit accidental de Stanciu, fiind făcut KO pentru câteva momente.

Pentru România, următorul meci din preliminarii va fi împotriva San Marino, pe 24 martie, un meci în care echipa lui Mircea Lucescu este obligată să câștige pentru a rămâne în cursa pentru calificare.

România nu s-a mai calificat la Cupa Mondială din 1998, iar drumul spre turneul final din 2026 a început cu o înfrângere care trebuie rapid lăsată în urmă.

România – Bosnia-Herțegovina 0-1 (0-1)
A marcat: Armin Gigovic (14).
București, Arena Națională: 49.413 spectatori
Cupa Mondială 2026 – Grupa preliminară H

Au evoluat echipele:
România: 1. Florin Niță – 2. Andrei Rațiu, 3. Mihai Popescu, 15. Andrei Burcă, 11. Nicușor Bancu – 6. Marius Marin (13. Adrian Șut, 69), 18. Răzvan Marin (22. Alexandru Mitriță, 74), 10. Nicolae Stanciu (căpitan) – 20. Dennis Man (21. Olimpiu Moruțan, 81), 17. Florin Tănase (14. Ianis Hagi, 46), 9. Denis Drăguș (7. Denis Alibec, 81). Selecționer: Mircea Lucescu.

Rezerve neutilizate: 12. Horațiu Moldovan, 16. Ștefan Târnovanu – 4. Adrian Rus, 5. Viorel Ghiță, 8. Alexandru Chipciu, 19. Vlad Dragomir, 23. Deian Sorescu.

Bosnia-Herțegovina: 1. Nikola Vasilj – 23. Arjan Malic (3. Ermin Bicakcic, 87), 21. Stjepan Radeljic, 16. Adrian Leon Barisic, 5. Sead Kolasinac – 6. Benjamin Tahirovic (17. Dzenis Burnic, 77), 14. Ivan Sunjic, 8. Armin Gigovic (15. Amar Memic, 62) – 10. Ermedin Demirovic, 11. Edin Dzeko (căpitan; 9. Samed Bazdar, 46), 7. Amar Dedic (19. Dario Saric, 77). Selecționer: Sergej Barbarez.

Rezerve neutilizate: 12. Osman Hadzikic, 22. Martin Zlomislic – 2. Nihad Mujakic, 4. Tarik Muharemovic, 13. Ivan Basic, 18. Nikola Katic, 20. Haris Hajradinovic

Arbitru: Danny Makkelie; arbitri asistenți: Hessel Steegstra, Jan de Vries; al patrulea oficial: Marc Nagtegaal (toți din Olanda)
Arbitru video: Rob Dieperink; arbitru asistent video: Jeroen Manschot (ambii din Olanda)
Observator UEFA pentru arbitri: Manuel Diaz Vega (Spania); Delegat UEFA: Nikoloz Jgarkava (Georgia)
Cartonașe galbene: Gigovic (18), Niță (42), Stanciu (55), Malic (63), Vasilj (65), Bancu (69), Șut (81), Hagi (90+6).