in

Raliul ‘România Pitorească’ – un proiect inovator pentru salvarea satului românesc

Satul românesc se confruntă cu un declin demografic alarmant, iar o inițiativă inedită încearcă să schimbe această realitate. Raliul ‘România Pitorească’, organizat sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), combină motorsportul cu turismul cultural, având drept scop reconectarea tinerilor cu valorile autentice ale satului românesc. Proiectul este susținut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin promovarea gastronomiei locale, a agroturismului și a patrimoniului cultural.

Un raliu cu impact social și cultural

Competiția se desfășoară în cinci etape care traversează zone pitorești precum Sărata Monteoru, Saschiz, Tisău, Jurilovca și Hoghilag. Evenimentul este conceput nu doar ca o competiție sportivă, ci ca un demers pentru promovarea tradițiilor, meșteșugurilor și gastronomiei autentice.

„Organizatorii vor mai mult decât spectacol. Își doresc să tragă un semnal de alarmă cu privire la depopularea satului românesc. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în ultimele două decenii, și-au părăsit și și-au pierdut rădăcinile peste două milioane de locuitori, majoritatea provenind din mediul rural”, a declarat Ionuț Diaconeasa, consilier în MADR.

Gastronomie și turism rural, promovate prin motorsport

În cadrul raliului, participanții și spectatorii vor avea ocazia să descopere porturile populare, gastronomia locală și meșteșugurile tradiționale. Un punct de atracție este Sărata Monteoru, prima etapă a competiției, unde concurenții vor putea gusta preparate tradiționale buzoiene precum Cârnații de Pleșcoi și Babicul de Buzău. Totodată, în județul Buzău sunt înregistrate 11 Puncte Gastronomice Locale (PGL), ce oferă produse tradiționale atestate.

„Turistul modern nu caută doar un loc unde să doarmă, ci o experiență autentică. Atelierele de olărit, gătit tradițional, degustările de vinuri și drumețiile sunt atracții turistice în sine. Raliul ‘România Pitorească’ vine să pună în valoare aceste resurse”, a subliniat Diaconeasa.

Oportunități pentru tineri și dezvoltare locală

Destinat în special debutanților și juniorilor în motorsport, raliul oferă o platformă de formare pentru noile generații de piloți și arbitri. În plus, promovarea satului românesc ca destinație turistică poate stimula dezvoltarea afacerilor locale și a turismului rural.

Raliul ‘România Pitorească’ debutează la Sărata Monteoru în perioada 5-6 aprilie 2025, pe un traseu de 8,95 km, parcurgând cinci etape spectaculoase, pe asfalt și macadam. Evenimentul este organizat de ACS de Automobilism Sibiu, cu sprijinul MADR, în cadrul programului ‘România Pitorească’.

Competiția promite să devină nu doar un eveniment sportiv de referință, ci și un instrument de promovare a valorilor autentice românești, inspirând tinerii să redescopere frumusețea satului românesc.

(FOTO / Federația Română de Automobilism Sportiv)