Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a anunțat miercuri că lucrările de foraj geotehnic necesare pentru studiul de fezabilitate al autostrăzii A13 Brașov – Bacău se desfășoară conform graficului stabilit. Până în prezent, au fost realizați 7.236 de metri liniari de foraje, înregistrându-se un avans de peste 1.700 de metri față de ultima raportare din luna martie.
Conform comunicatului CNIR, instalațiile de foraj sunt amplasate în localitățile Bod-Hălchiu (județul Brașov), Angheluș și Sfântu Gheorghe (județul Covasna), precum și în Moacșa (județul Covasna).
Traseul inițial al autostrăzii va fi modificat în zona municipiului Brașov, în urma solicitărilor venite din partea Ministerului Economiei, modificarea fiind necesară pentru a permite realizarea unei investiții strategice a companiei Romarm. Directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, a precizat că, după consultările avute cu autoritățile din județul Brașov, noile variante de traseu au fost prezentate și autorităților din județul Covasna. Acestea vor fi analizate în colaborare cu proiectantul și cu reprezentanții comunităților locale.
Studiul de fezabilitate este esențial pentru stabilirea traseului final al autostrăzii și estimarea costurilor pentru faza de proiectare și execuție. Contractul pentru realizarea studiului are o valoare de 81 de milioane de lei și o durată de implementare de 24 de luni, începând din septembrie 2024.
Pe lângă forajele geotehnice, studiul de fezabilitate include și lucrări precum: studiul și proiectul geotehnic, studiul topografic, studiul arheologic și documentația necesară pentru obținerea acordului de mediu.
Autostrada A13 Brașov – Bacău va asigura legătura între Transilvania și Moldova, urmând să se conecteze în zona Codlea cu autostrada Sibiu – Făgăraș – Brașov, iar în zona Răcăciuni cu autostrada A7, cunoscută drept Autostrada Moldovei.