Luni, 13 mai 2025, a fost semnat oficial contractul pentru construirea Lotului 2 al Centurii Metropolitane rutiere Cluj-Napoca, un proiect de amploare ce va contribui semnificativ la descongestionarea traficului în zona metropolitană și la conectivitatea regională.
Noua secțiune va avea o lungime totală de 40,67 kilometri, din care 23,67 km de drum național nou, cu profil de patru benzi (două pe sens), și aproximativ 17 km de drumuri de legătură. Contractul, în valoare de 4,72 miliarde de lei (fără TVA), este finanțat de Ministerul Transporturilor prin Programul Transport 2021–2027 și va fi derulat de Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu primăriile comunelor Florești, Gilău, Baciu și Apahida.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că acest proiect este „un nou exemplu de parteneriat solid între administrația centrală și autoritățile locale, cu impact major asupra dezvoltării rețelei rutiere din România”.
Lucrările, ce trebuie finalizate în 48 de luni, vor include:
-
5 tuneluri cu o lungime totală de aproape 2 km;
-
14 noduri rutiere, pentru conectivitate fluentă;
-
un pod peste râul Becaș;
-
30,35 km de piste de biciclete;
-
un Centru de Întreținere și Coordonare (CIC);
-
un spațiu de servicii, pregătit pentru dezvoltări comerciale ulterioare;
-
2 parcări de scurtă durată.
Prezent în emisiunea City Beat de la Radio Trafic, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a subliniat importanța strategică a proiectului:
„Centura Metropolitană nu este doar un proiect de infrastructură, ci o investiție în viitorul mobilității urbane. Această etapă confirmă capacitatea Clujului de a atrage fonduri europene și de a implementa proiecte majore printr-o colaborare eficientă cu Guvernul. Impactul asupra calității vieții și dezvoltării economice va fi semnificativ.”
Lotul 2 care necesită o finanțare de 1,1 miliarde de euro se va desfășura între Nodul Florești, Nodul Calea Turzii și conexiunea cu Varianta Ocolitoare Cluj Est, asigurând legătura eficientă între localitățile din zona periurbană și rețeaua națională de drumuri rapide.
”Lotul 2 al Centurii Metropolitane reprezintă una dintre cele mai importante investiții de infrastructură rutieră din regiunea Clujului. Vorbim despre un tronson strategic care va deservi un flux de peste 75.000 de autovehicule zilnic între Cluj-Napoca și Florești – una dintre cele mai aglomerate axe rutiere din România.
Este un proiect ambițios, cu o finanțare mixtă: fonduri europene, buget național și contribuții din bugetul local. Ne-am angajat cu responsabilitate în acest parteneriat administrativ tocmai pentru că efectele lui se vor resimți direct în viața cetățenilor.
Știu că publicul este interesat și de complexitatea tehnică a lucrărilor – și da, este important de știut că din punct de vedere ingineresc este, de multe ori, mai simplu să construiești în stâncă solidă decât într-un teren instabil, care poate genera alunecări sau probleme structurale. De aceea, lucrările de stabilizare și pregătire a traseului sunt esențiale și impun o atenție deosebită.
Acest lot de aproape 41 de kilometri va include 5 tuneluri, 14 noduri rutiere, piste pentru bicicliști, poduri, spații de servicii, și va aduce o conectivitate mult mai bună între Cluj-Napoca și localitățile din jur. E un pas concret spre mobilitatea urbană modernă și sustenabilă de care avem cu toții nevoie.” a mai spus Dan Tarcea, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca în emisiunea City Beat de la Radio Trafic, moderată de Florin Otrocol.
Proiectul promite nu doar fluidizarea traficului, ci și o integrare urbană modernă, sustenabilă și adaptată cerințelor de mobilitate ale unei metropole în plină dezvoltare.