Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025 au fost înregistrate 42 de posibile incidente electorale, fără a fi raportate evenimente deosebite.
Campania s-a încheiat sâmbătă la ora 7.00, moment de la care este interzisă orice formă de propagandă electorală, inclusiv:
-
Afișajul și distribuirea de materiale politice
-
Difuzarea de mesaje electorale audio, video sau mixte în spații publice ori prin vehicule
-
Transmiterea de mesaje prin SMS, audio sau video care urmăresc influențarea votului
Aproximativ 53% dintre sesizările privind incidentele electorale au vizat afişajul neconform, iar patru dintre sesizări, care nu intrau în competența MAI, au fost redirecționate către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Biroul Electoral Central (BEC).
Pe perioada campaniei au fost organizate 34 de manifestări electorale, desfășurate în condiții de siguranță.
Pentru ziua de sâmbătă, angajații MAI sunt mobilizați pentru a asigura transportul și protecția buletinelor de vot și a altor materiale electorale, iar peste 34.000 de efective sunt implicate în aceste operațiuni.
În noaptea premergătoare votului, MAI va asigura paza celor peste 18.900 de secții de votare din țară, urmând ca duminică dimineață acestea să fie predate cu sigiliile intacte președinților birourilor electorale.
Referitor la informațiile publice privind posibila prezență în Registrul Electoral a unor persoane decedate, MAI a clarificat că Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor a transmis listele actualizate către AEP, în baza datelor legale și a Registrului Național de Evidență a Persoanelor.
În ziua alegerilor, 43.000 de angajați ai MAI vor fi mobilizați pentru a gestiona eventuale sesizări, proteja secțiile de vot și menține ordinea publică.