Unele dintre cele mai vechi și valoroase icoane aflate în colecții private sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță din București, în cadrul Licitației de Paște organizate de A10 by Artmark. Evenimentul, intitulat „De la Mihai Viteazul la Constantin Brâncoveanu”, reunește opere de artă religioasă dintr-una dintre cele mai importante colecții de artă veche românească.
Printre cele mai rare piese se numără ușile împărătești din vremea lui Mihai Viteazul (sfârșitul sec. XVI), realizate manual într-un atelier moldovenesc, și cele din epoca lui Constantin Brâncoveanu (sfârșitul sec. XVII), pictate de zugravul Kiril cu scena „Bunei Vestiri”. Ambele seturi au un preț de pornire de 20.000 de euro.
Alte capodopere incluse în licitație sunt icoane rare atribuite școlii brâncovenești, precum „Maica Domnului cu Pruncul – Doamna Îngerilor”, semnată de Andrei Zugravul din Țara Românească, cu un preț de pornire de 20.000 de euro.
Din aceeași perioadă datează și icoanele:
- „Sfântul Ioan Botezătorul – Îngerul deșertului și Sfântul Arhanghel Mihail – Psihopomp” – 20.000 de euro
- „Iisus Pantocrator” – 17.000 de euro
- „Sfântul Ierarh Nicolae tronând” – 17.000 de euro
Potrivit istoricului de artă Ana Dobjanschi, pictura icoanelor brâncovenești este marcată de bogăție și prețiozitate, ilustrând gustul pentru fast și opulență. Stilul s-a cristalizat pe șantierul ansamblului de la Mănăstirea Hurez, ctitoria lui Constantin Brâncoveanu.
Expoziția dedicată licitației poate fi vizitată gratuit la Galeriile Artmark (str. C.A. Rosetti nr. 5), zilnic între 10:00 și 20:00. Licitația este programată pentru 16 aprilie, ora 19:00.