Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Giurgiu, comisar-șef Viorel Chiran, a declarat miercuri că, de la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim, activitatea polițiștilor de frontieră din sudul țării s-a intensificat considerabil, în special în ceea ce privește migrația ilegală. În primul trimestru al anului 2025 s-a înregistrat o creștere cu 131% a numărului de cetățeni străini reținuți față de aceeași perioadă a anului trecut.
„În cele trei luni de la intrarea în Schengen, ITPF Giurgiu, care acoperă șase județe – Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Ialomița – și o frontieră comună cu Bulgaria de 447 km, a înregistrat rezultate neașteptate, în contextul unor controale nesistematice. Nu mai acționăm direct în punctele de trecere a frontierei, ci desfășurăm controale pe căile de comunicație care duc spre frontieră”, a precizat comisarul-șef Chiran.
În primele trei luni ale anului, au fost efectuate peste 80.000 de verificări cu dispozitivele eDAC, comparativ cu 1,3 milioane de persoane care au trecut frontierele din zona ITPF Giurgiu în aceeași perioadă din 2024. Chiar dacă numărul persoanelor controlate este semnificativ mai mic (circa 10%), indicatorii privind activitatea ilegală au crescut semnificativ.
Cea mai mare creștere a fost înregistrată în combaterea migrației ilegale: de la 76 de migranți reținuți în primele trei luni din 2024, s-a ajuns la 191 în 2025 – aproape de trei ori mai mult.
În ceea ce privește traficanții de migranți, în 2024 au fost reținuți 9 facilitatori (1 român, 7 turci și 1 sirian), în timp ce în 2025 au fost identificați 23 (9 români, 4 turci, 6 bulgari, 1 cetățean olandez, 1 lituanian, 1 iranian și 1 german). De asemenea, în acest an au fost arestați preventiv trei facilitatori – doi români și un iranian – în timp ce în 2024 nu a fost emisă nicio astfel de măsură.
„Această intrare în Schengen ne-a adus mult mai mult de muncă. Creșterea, mai ales în zona migrației ilegale, este foarte serioasă”, a concluzionat șeful ITPF Giurgiu.