in

„Drumul Oaselor”, ruta strategică din Vâlcea, redeschisă după aproape 20 de ani

Circulația rutieră pe Drumul Județean 676 E – cunoscut drept „Drumul Oaselor” – care leagă orașul minier Berbești de comuna Popești, a fost oficial redeschisă după aproape două decenii de la închidere, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Vâlcea.

Investiția, realizată exclusiv cu fonduri din bugetul județului, a vizat modernizarea sectorului Berbești–Copăceni, în lungime de aproximativ 10 kilometri. Lucrările efectuate de Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Vâlcea au presupus asfaltarea drumului, defrișarea zonelor împădurite, amenajarea de șanțuri betonate pentru scurgerea apelor pluviale, refacerea podețelor și realizarea marcajelor rutiere pentru sporirea siguranței în trafic.

„Cu voia lui Dumnezeu și cu ajutorul oamenilor, am redeschis circulația pe Drumul Oaselor, un drum esențial pentru locuitorii din această zonă. De acum înainte, oamenii vor beneficia de o legătură modernă și sigură între Berbești și Copăceni”, a transmis Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Redeschiderea acestei artere scurtează cu peste 35 de kilometri distanța dintre Berbești și Râmnicu Vâlcea, oferind o alternativă importantă pentru traficul local și de tranzit. Cu toate acestea, circulația se va desfășura momentan cu restricții de viteză, din cauza existenței a trei puncte instabile de-a lungul traseului, unde platforma drumului necesită consolidări suplimentare.

În aceste zone critice, CJ Vâlcea lucrează la întocmirea documentațiilor necesare pentru accesarea unor finanțări externe, având în vedere costurile ridicate ale lucrărilor de stabilizare.

„În funcție de resursele financiare pe care le vom avea la dispoziție, ne dorim să continuăm modernizarea și pe tronsonul dintre Copăceni și Popești, astfel încât întregul Drumul Oaselor, care măsoară 23,5 kilometri și traversează localitățile Berbești, Copăceni, Cernișoara și Popești, să fie refăcut complet”, a mai precizat Rădulescu.

Construit în anii ’70 pentru transportul cărbunelui din bazinul minier Berbești-Alunu, DJ 676 E a fost abandonat după prăbușirea unor porțiuni mari din traseu, devenind aproape impracticabil. Reluarea circulației pe această rută marchează nu doar o victorie logistică pentru Vâlcea, ci și o promisiune pentru revitalizarea economică a zonei.

ISTORIC

I se spune “Drumul Oaselor” pentru că, în perioada comunistă, când a fost construit (anii ’70), au circulat multe povești locale potrivit cărora acest drum ar fi fost făcut cu muncă extrem de grea, în condiții foarte dure, uneori folosind deținuți sau muncitori aduși cu forța, unii dintre ei pierzându-și viața din cauza accidentelor de muncă sau a epuizării.

Deși nu există documente oficiale care să confirme aceste detalii dramatice, în memoria colectivă a locuitorilor din zonă a rămas ideea că drumul „ar fi fost presărat cu oasele celor care au muncit la el” – de unde și numele.

După anii ’80, când Drumul Oaselor (DJ 676E) a început să se degradeze și bucăți din el s-au prăbușit din cauza instabilității solului, legenda a prins și mai multă forță. Oamenii din zonă au început să spună că drumul ar fi „blestemat”, pentru că a fost construit cu prea multă suferință și sacrificiu.

În sate se povestea că muncitorii — fie deținuți politici, fie simpli lucrători — ar fi fost obligați să lucreze zi și noapte, în condiții extreme, fără echipamente de protecție, pe teren accidentat și instabil. Cum zona este una de dealuri friabile, pline de alunecări de teren, au fost accidente grave în timpul lucrărilor. Se spunea chiar că unii dintre muncitori care au murit în prăbușiri ar fi fost îngropați pe loc, sub drum, ca să nu întârzie construcția.

Odată cu trecerea timpului, povestea a devenit o combinație de fapte reale (condițiile grele de muncă) și folclor local (ideea că oasele au rămas sub asfalt).
De aceea, drumul a căpătat această denumire sumbră și fascinantă: Drumul Oaselor.

FOTO / Constantin Rădulescu