După o lună de monitorizare intensă, Cetatea Poienari va fi redeschisă marți, 27 mai, pentru turiști, în urma capturării și relocării ursoaicei și a celor doi pui care pătrunseseră în zona protejată. Incidentul, petrecut în urmă cu o lună, a dus la închiderea temporară a obiectivului turistic, după ce animalul sălbatic a rupt gardul electric de protecție și a intrat în zona frecventată de vizitatori.
Autoritățile au intervenit și au relocat în siguranță ursoaica și puii în Fondul de Vânătoare Cumpăna, iar Muzeul Județean Argeș a implementat măsuri suplimentare de siguranță: gardul electric a fost consolidat, cărările secundare au fost blocate, iar personalul a fost dotat cu spray-uri de protecție și goarne acustice.
Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, a anunțat că nu mai sunt semne recente ale altor animale sălbatice în perimetru, astfel că accesul la cetate poate fi reluat.
Programul de vizitare va fi restricționat la patru intervale orare fixe, în grupuri organizate: 09:00, 11:00, 13:00 și 15:00 (ultima urcare).
Cetatea Poienari, fortificație construită în secolul al XIV-lea și extinsă ulterior de Vlad Țepeș, este situată la 27 de kilometri de Curtea de Argeș, în apropiere de Barajul Vidraru. Nu a fost niciodată cucerită, iar în ultimii ani a trecut printr-un amplu proces de reabilitare cu fonduri europene. Înainte de incidentele cu urșii, cetatea atrăgea anual peste 100.000 de turiști.