in

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în Sâmbăta Mare și distribuită în toată Patriarhia Română

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim va fi respectată și în acest an de Paștele Ortodox, marcând un moment deosebit de încărcat spiritual pentru toți credincioșii. Părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, va aduce sâmbătă seara, de la Ierusalim, Sfânta Lumină, care va fi primită pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” de delegați ai eparhiilor din întreaga țară.

Lumina Sfântă va ajunge la Patriarhul Daniel în jurul orei 19:00, la Catedrala Patriarhală din București, fiind apoi distribuită prin protopopiate către toate parohiile din cadrul Patriarhiei Române, a transmis Biroul de presă al Patriarhiei.

De asemenea, un delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va duce Lumina Sfântă și la Chișinău, pentru a fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

Patriarhia Română subliniază că această tradiție, începută în 2009 la inițiativa Patriarhului Daniel, este o mărturie a unității ecleziale și o manifestare a bucuriei pascale, care unește milioane de suflete în lumina Învierii.

Ce este Lumina Sfântă și cum se produce miracolul

Lumina Sfântă este considerată un miracol unic al Ortodoxiei, care are loc în fiecare an de Paște, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30. Atunci, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, fără vreo sursă umană, aprinzând vata de pe lespedea Mormântului Mântuitorului.

În primele minute, flacăra nu frige, iar credincioșii o aprind direct pe fețe sau mâini, fără a se arde.

Sfântul Mormânt este verificat cu strictețe încă din Vinerea Mare de către o comisie alcătuită din polițiști civili necreștini, care se asigură că nu există vreo sursă de foc. La momentul potrivit, Patriarhul Ierusalimului intră singur în Mormânt, se roagă, iar apoi iese cu două mănunchiuri de 33 de lumânări aprinse și împărtășește Lumina credincioșilor.

Sfaturi pentru credincioși

Pentru ca toți cei care vor merge la biserică în Noaptea de Înviere să se bucure de acest moment în siguranță, este important să se respecte măsuri minime de protecție:

  • Nu lăsați lumânările aprinse nesupravegheate, mai ales în locuințe;

  • Evitați hainele sau obiectele inflamabile în timpul procesiunilor;

  • Aveți grijă la copii sau animale de companie când aprindeți lumânările acasă;

  • Evitați aglomerațiile excesive și aveți grijă la bunurile personale.

Lumina Învierii este simbolul vieții, al speranței și al credinței. Să o primim cu sufletul deschis și cu bucuria comuniunii!