Sindicaliștii de la CFR Călători anunță că vor declanșa, începând cu 1 iulie 2025, etapele premergătoare grevei generale dacă nu va fi semnat noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) la nivelul companiei. Anunțul a fost făcut de președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim, care atrage atenția asupra riscurilor majore cu care se confruntă principalul operator de transport feroviar de călători din România.
Potrivit sindicaliștilor, acceptarea semnării noului CCM este condiționată de menținerea actualelor drepturi salariale, indexate cu rata inflației de 12,5%, dar și de lipsa unor măsuri de reducere a personalului sau a prestațiilor. Totodată, reprezentanții FSTFR cer semnarea actului adițional la Contractul de Servicii Publice (CSP), prin care se stabilește o compensație de 47,7 lei pe tren-kilometru – sumă aprobată prin Hotărâre de Guvern și necesară pentru funcționarea companiei în condiții financiare sustenabile.
„Ceferiștii nu vor să semneze un CCM în lipsa garanției că operatorul nu va fi împins intenționat spre faliment de către stat, prin Agenția de Reformă Feroviară, prin neacordarea compensației reale”, se arată într-o postare publicată de Confederația Sindicală Națională Meridian.
Buget de „supraviețuire”, nu de dezvoltare
Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a recunoscut recent că societatea funcționează pe un buget de supraviețuire. În lipsa semnării actului adițional care prevede majorarea compensației, compania primește în prezent doar 33 de lei pe tren-kilometru – o valoare aplicată încă din 2022, în ciuda creșterii prețurilor la energie, motorină și a obligațiilor legale privind salariile.
Preoteasa a explicat că suma reală necesară pentru acoperirea cheltuielilor ar fi de 62 de lei pe tren-km, potrivit unei formule oficiale de calcul, „secretizată” de autorități.
În acest context, CFR Călători se confruntă cu datorii acumulate de peste 350 de milioane de lei către furnizori, înregistrate doar în ultimele 6 luni. Cheltuielile lunare ale companiei însumează 365 de milioane de lei, în timp ce compensația actuală acoperă doar 135 de milioane de lei.
„Nu ne putem permite aplicarea integrală a Legii statutului feroviar, chiar dacă aceasta ne obligă. Suntem împinși către incapacitate de plată, iar riscul ca furnizorii să sisteze livrările este real”, a avertizat Preoteasa.
Audit în curs: pierderi de 1,8 miliarde de lei din subcompensare
Compania derulează în prezent un audit care ar urma să confirme oficial nivelul subcompensării din perioada 2020–2024. Primele estimări indică o sumă de aproximativ 1,8 miliarde de lei de care CFR Călători ar fi fost văduvită prin nerespectarea valorii reale a compensațiilor de către autorități.
În lipsa semnării actului adițional la CSP, dar și a unui buget realist, sindicaliștii se pregătesc să declanșeze proteste ample, cu posibila oprire a activității feroviare de călători. CFR Călători, spun aceștia, riscă nu doar colapsul financiar, ci și pierderea încrederii călătorilor în transportul feroviar românesc.
FOTO / CFR Călători